Внимавайте с предложенията за сезонна работа в чужбина!

Да работим в чужбина, но без риск от трудова експлоатация, предупреждават от Бюрото по труда

Във връзка с предстоящия селскостопански сезон, oт Агенция по заетостта напомнят на всички, които обмислят да работят навън, че нараства броят на некоректните фирми, които обещават дългосрочни командировки в чужбина, както и на чужди работодатели, които заобикалят законодателството на собствените си страни и предлагат работа без трудови договори.  

През 2013г. възникна кризисна ситуация в Швеция по повод добива на боровинки. По предварителни данни реколтата от боровинки ще узрее нормално, като изкупуването ще започне не по-рано от 25 юли 2014г.
Всички българи, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че прекупвачите на горски плодове изкупуват плодовете единствено от лицензирани за целта фирми. 

Липсата на предварително подсигурени нормални условия на живот и несигурността по отношение на добива, могат да поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат.  

На заминаващите работници се препоръчва да проучат агенцията – посредник, която  предлага работата, като проверят дали фирмата е регистрирана на официалната страница на Агенция по заетостта: (www.az.government.bg/intermediaries);
¤ да се информират за работодателя, при когото отиват на работа;
¤ да подпишат трудов договор, изготвен на официалния език на страната, също и преведен с цел запознаване с условията по договора;
¤ под никакъв предлог да не предават документите си за самоличност на трети лица;
¤ да се посъветват с бюрата по труда по местоживеене относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина; 
¤ да се погрижат да вземат със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната, където отиват;
¤ При нужда да използват телефон 112, за да се свържат с местната полиция за оказване на помощ.