"Атака" сезира прокуратурата за финансирането на ББЦ

Партията настоява да се проверят "дарителите" на Бареков

Депутатът от "Атака" Димитър Димов сезира главния прокурор Сотир Цацаров и Националната агенция по приходите (НАП) за произхода на финансирането на партията на Николай Бареков "България без цензура". Това информираха от пресцентъра на националистическата сила.

В съобщението се посочва, че прокуратурата и НАП следва да разследват "неясния произход на средствата, с които е регистрирано дружеството "Инвестиция БГ" на лицата Магдалина Любчова Христова и Тина Веселинова Веселинова – по-известни като пиарите на Бареков, и с които  придобиват недвижим имот къща в кв. "Драгалевци" – станала известна в медийното пространство като къщата на Бареков".

Фактите, които са представени на главния прокурор и НАП са следните, продължава съобщението:

Дружеството е с изцяло внесен от акционерите начален капитал от 50 000 лева (видно от  публикувано в публичиня регистър на АВ “Търговски регистър” удостоверение на Банка “Пиреос България” АД, с изх. № 3475 от 15.11.2013 г.). Непосредствено след учредяването си дружеството закупува въпросния имот. Данъчната му оценка възлиза на 556 716,30 лева, а пазарната му цена, видно от нотариалния акт, е в размер на 500 000 евро.

Имотът по нотариален акт струва 1 000 000 лв, но по оценка на специалисти реалната му цена е 6 000 000 лв.

"Смущаващо е, че акционери са на 25 г. и 26 г. и само след по-малко от един месец от вписването закупуват с неясни средства имот на стойност 500 000 евро, върху която цена са внесени и съответните такси. Не е видно дружеството да има дейност, а още по-малко да е отчело каквито и да е приходи от търговска дейност преди закупуването на описаните имоти.

Всичко това поражда основателни съмнения за произхода на средствата, с които е регистрирано дружеството, и с които е придобит недвижимият имот", коментират от "Атака".

Партията настоява, във връзка с изложените обстоятелства, да се разпореди да бъде извършена проверка за произхода на средствата, с който е учредено дружеството и с които е закупен описаният по-горе имот, както и дали няма извършени престъпления по Наказателния кодекс.

Изпратен е и сигнал до Сметната палата от народния представител от ПГ на "Атака" Калина Балабанова. Той е във връзка с твърденията на Николай Бареков, че е финансиран от дарители, на които парите първо са били дарени, а те впоследствие а предарили.

"На въпрос на водещия дали това не е забранено, Бареков отговаря: "Ами забранено, е ама какво да правим? Елегантно сме заобиколили закона. Елегантно, защото ние с г-н Вълчев трябваше да платим 700 хил. лева на “БТВ”, “Нова Телевизия”, за да го има Николай Бареков...”

В интервюто, излъчено по "Дарик Радио", Николай Бареков прави самопризнание, че в предизборната си кампания с негово знание е нарушена разпоредбата на чл. 167 от Изборния кодекс и физически лица са дарявали суми над максималния размер, определен в посочения по-горе текст, а именно 10 000 лева.

С оглед на изложеното АТАКА иска да бъде разпоредена и извършена проверка и да се упражнят правомощията, с които разполага Сметната палата с оглед на описаните по-горе закононарушения. По-конкретно, да наложите в предвидените в чл. 477 от Изборния кодекс, санкции на виновните длъжностни лица, отговорни за приходите, разходите и счетоводната отчетност, нарушили разпоредбата на чл. 167 от Изборния кодекс.

На второ място Ви моля също така да разпоредите да бъде направена проверка, дали не са налице нарушения по чл. 169 и чл. 170 от Изборния кодекс, а именно “предарените” суми надхвърлят ли 1 000 лв., преведени ли са те по банков път и представена ли е декларация за произхода им, в която да е посочено, че сумите не са на дарителите, а на заместник-председателя на КП “ББЦ”.

И ако такива нарушения се установят, да наложите на лицата по чл. 164 ИК, предвиденото в чл. 476 от Изборния кодекс наказание", се казва още в сигнала на "Атака".