Бежанците в света са колкото населението на Испания

През 2013 г. 25 000 деца без родители са потърсили убежище извън родината си

Броят на бежанците в глобален мащаб е достигнал рекордни нива, алармира Върховният комисариат на ООН за бежанците. За пръв път от края на Втората световна война със статус на бежанци са 51,2 милиона души - брой, съпоставим с населението на държави като Испания и ЮАР.

ВКБООН публикува доклад, който разкрива тревожни тенденции за темповете на ръст на хората с бежански статут. Шокиращо е увеличението на молбите за предоставяне на убежище от деца, останали без родители - само в рамките на изминалата 2013 година 25 000 деца без родители са поискали убежища в 77 страни.

Според организацията неспособността на международната общност да се справи с военните конфликти в глобален мащаб създава процеси, които хуманитарните организации не могат сами да номализират.

"Дефицитът на мира отразява неспособността на международната общност на първо място да предотврати конфликтите, а на второ – да намери решение на вече съществуващите”, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

"Хуманитарно решение не съществува. Решението може да бъде само политическо и политическата воля трябва да бъде на пръв ред насочена към разрешаването на конфликтите, които провокират високото ниво на преселение на хора”, подчерта той.
Основните фактори, които хората да напускат дома и родината си, са климатичните промени, ръстът на населението, урбанизацията, липсата на продоволствена сигурност и недостигът на вода.

Вчера светът отбеляза Световния ден на бежанеца. По съвместна инициатива на ВКБООН и Столична община по софийските улици вече се движи автобус, разгласяващ призива "Никой не избира да бъде бежанец".