Налага се повторно затваряне на кръстовището при Семинарията

Мисия София

22-06-2014, 14:48

Снимка:

Столична община

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кръстовището при Семинарията – готово до юли

Имало опасност софийските реки да прелеят

Налага се да се затвори цялото движение при Семинарията още веднъж – това ще стане обаче от първи до шести юли за една седмица, каза пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова, информира 24 часа.

 

„В момента проверяваме всеки ден темпа, с който се строят големите обекти в София, защото си даваме сметка за затрудненията, които се предизвикват от тях”, допълни столичният кмет.

„В момента въпреки дъждовете, успяват да се компенсират частични забавяния, така че към момента дейностите се движат по график. Над 85% от дейностите по кръстовището са приключени, обектът трябва да бъде завършен и движението ще бъде пуснато на 15 юли”, добави още тя.

На въпрос какви са причините за забавянето инж. Георги Харизанов отговори: „Тъй като в момента движението се движи само по единия локал, трябва да изградим и другия. Но основно затварянето ще бъде точно в средата на самото кръстовище, където поради завоите в ляво, дясно и направо, трябва да се изкопае, да се възстанови асфалт. Няма как по друг начин. Дъждът ни забавя, но ние компенсираме с работи, на които не влияят климатичните условия. В момента всички работници са насочени към декофрирането на моста, за да се освободи кръстовището. Нещата са много сериозни, внимателно трябва да се декофрира, така че не можем да си позволим да бързаме точно в тези дейности, които правим", посочи той.

По отношение на качеството инж. Георги Харизанов каза, че всеки ден има проверки и надзор. „Предпочитаме, както се казва, един ден да се забавим, но да направим нещата както трябва, защото иначе после пак ще се налагат корекции и така нататък”, подчерта той. Кметът Йорданка Фандъкова допълни, че има гаранционни срокове, в които изпълнителите трябва да възстановяват, ако има проблеми, но преди всичко тя уточни, че най-важно е качеството и че е нужно търпението на гражданите с оглед и на дъждовния сезон – каквато е била причината и за забавянето на бул. „Цариградско шосе, чието отваряне е на 15 септември. На въпрос, какви са санкциите при забавяне на изпълнението на проекта, кметът отговори, че за всеки ден забавяне по реализацията му, 0.5% от стойността на договора изтича и това е по всички договори с общината, като при някои санкциите са по-високи. Тези мерки не се вземат предвид при лоши метеорологични условия.