БГ-мулета на пазар за кокаин на световното

Надяват се да останат незабележими при засиления трафик

Българи, които все по-често участват в трафика на кокаин от Южна Америка, най-вероятно ще посетят световното по футбол в Бразилия, но не за да гледат мачове, а да прекарат няколко килограма от белия прах на богатите, алармира "Монитор". Причината е, че организирането на мондиала в топлата държава улеснява докарването на различни пратки кокаин до Европа. Натам се отправят както гълтачите, които летят с наркотика в стомаха, така и трафикантите, използващи куфари с двойно дъно и други тайници. При засиления трафик за световното има по-голям шанс да останат непроверени. Целта на посещението в страната на самбата за трафикантите е елементарно - „идват да гледат мачовете”, съобщава за изданието началникът на отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори” в Агенция „Митници” Иван Кучмов. Заради многото ни сънародници, занимаващи се с пренасяне на наркотици, българското гражданство вече е станало част от профила на мулетата.

Бразилия привлича като магнит мулета от цял свят, включително и от България, защото граничи с Колумбия, Венецуела, Боливия и Перу – четирите държави, в които се произвежда кокаинът. От службите за сигурност отчитат, че през последните години все повече е нараснал броят на заловените нашенци с дрога, а в края на май 63-годишният Златко Генев от София, който е бивш републикански шампион по културизъм и също беше хванат с наркотик, дори успя да избяга от бразилски затвор, изминавайки 3000 км през джунглите на Амазонка. На излизане от Бразилия през 2011 г. беше заловен и световният шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски.

След като бъдат натоварени с пратката, българите правят курсове до най-големите европейски летища във Франкфурт, Париж, Виена, Лондон и Мадрид, където разтоварват стоката и се прибират в повечето случаи празни до България. Практиката на служителите от митниците сочи, че най-лошият враг на мулетата е лакомията. Когато даден трафикант сложи в багажа си 1 килограм наркотик, има по-голям шанс, отколкото като направи двойно дъно в куфара си и го напълни с 4 килограма. Куриерите, криещи дрогата в багажа, изкарват повече от гълтачите, защото пренасят по-големи количества. Когато кокаинът се гълта, обикновено се приема до килограм.

Според митничари голям проблем за властите в Бразилия ще създадат нигерийците, чийто отбор се класира за световното. Граждани от тази африканска държава от години контролират трафика на кокаин. Имаше случай в Западна Европа, при който мулета от Нигерия пълнят цял самолет и всички носеха разказаха разследващи. От митниците отчитат, че има и един сравнително нов канал за кокаин от Латинска Америка за Европа, който минава през страните от Западна Африка. Заради нестабилните режими и клановите войни през тези страни се прекарват наркотици с всякакви средства. Има и случаи на трафик през Сахара до Средиземно море. От там се използват всички известни прийоми за нелегален трафик до държавите от ЕС.

Разследващи и анализатори описват и друга схема. При нея кокаинът се товари в контейнер на нищо неподозиращи юридически лица, които транспортират стоки, закупени от Латинска Америка. „Трафикантите са запознати с пътя на контейнерите, знаят кой кораб за къде пътува и използват легалния транспорт за пренасяне на наркотици. Дрогата се товари при легалната стока, уведомяват се европейските „посрещачи”, които изваждат пакетите преди получателят да види контейнера поясни Кучмов. Така няма риск за трафикантите. Преди време имало пратка с рибено брашно, която пристигнала на пристанище Варна. Оказало се, че по пътя контейнерът е отварян, а част от чувалите нарязани. „Търсено е нещо, но не са били наши колеги, защото митничарите не извършват проверките по този начин”, разясни още Иван Кучмов.