Обама: ИДИЛ дестабилизира Ирак

Барак Обама: ИДИЛ дестабилизира Ирак и представлява заплаха за редица страни от Близкия изток

Терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) може да представлява заплаха за редица страни от Близкия изток, предупреди президентът на Съединените щати Барак Обама, цитиран от БНР, по повод рязкото повишаване на активността на групировката и превземането на редица иракски градове от терористите.

В момента проблемът с ИДИЛ е, че тя дестабилизира страната, отбеляза Обама по повод рязкото повишаване на активността на ИДИЛ и превземането на редица иракски градове от терористите. Иракското общество в крайна сметка ще отхвърли ИДИЛ, но групировката все пак представлява заплаха за САЩ в средносрочен и дългосрочен план, заявил е президентът в интервю за Си Би Ес. Възможно е насилието да обхване и други страни от региона, включително американски съюзници като Йордания, посочи Обама.

В същото време ИДИЛ може да натрупа още оръжия и ресурси в Сирия, обхваната от беззаконие в резултат на бойните действия, отбелязва Обама. В самата Сирия няма умерени сили, които може да свалят режима на президента Башар Асад, подчерта той.

Освен ИДИЛ и други групировки, като "Боко Харам" в Северна Африка и йеменския клон на "Ал Кайда", също трябва да бъдат следени от САЩ и техните партньори. САЩ обаче няма да реагират на появата на тези групировки в различни страни с изпращането на войски. Вашингтон се нуждае от по-насочена стратегия, както и от партньорство и обучение на местните сили за сигурност, за да може те да си вършат работата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова САЩ да се опитат да отслабят както Иран, така и сунитските въстаници, които приближават Багдад, предаде Ройтерс. За целта администрацията на Обама не трябва да работи с Иран, за да помогне за стабилизацията на Ирак, заяви той. Това, което виждат в Близкия изток днес в Сирия и Ирак, е острата омраза между радикалните шиити, в този случай водени от Иран и радикалните сунити, водени от "Ал Кайда", ИДИЛ и други, заяви Нетаняху пред Ен Би Си, говорейки за Ислямска държава в Ирак и Леванта. И двата лагера са врагове на САЩ. А когато враговете ви се бият помежду си, не подсилвай единия или другия. Отслаби и двамата, добави Нетаняху.

В същото време сунитските екстремисти от ИДИЛ отбелязаха бързи победи в Ирак, превземайки четири града и три гранични пункта на границата с Йордания и със Сирия. Контролът на границата със Сирия ще позволи на ИДИЛ да доставя оръжие от иракските складове на бойците, борещи се срещу правителството на Башар Асад.