БНБ реагира навреме за КТБ

Доста опасно е, когато ръководител на Управление „Банков надзор” бъде обвинен публично в неизпълнение на служебни задължения

Българската народна банка обяви в неделя, че офисите на Корпоративна търговска банка, която бе поставена под специален надзор, ще бъдат отворени отново на 21 юли. Централната банка е реагирала навреме, единодушни бяха в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ банков експерт и бивш премиер.

"Държавата не може да се намеси пряко в случая с КТБ, няма тези правомощия. Надзорът над банковата система се осъществява от БНБ. Не смятам, че намесата й е закъсняла. БНБ е изключително стабилна институция, има добър ръководен екип и взе правилното решение", коментира Стефан Софиянски, служебен премиер в условия на тежка финансова криза.

"Решението, като стратегия, е правилно и навременно ихората могат да бъдат спокойни. Влоговете на гражданите са гарантирани", заяви Софиянски. Той припомни, че през есента на 1996 г. фалираха осем банки. "Неприятното беше, че това стана, след като общините и държавните предприятия бяха задължени да си държат парите точно в част от тези банки”.

Софиянски смята, че днес ситуацията е различна, защото има валутен борд и има законово устройство за защита и функциониране на банковата система. Освен това, в момента държавата разполага с много по-голям резерв – около 5,5 млрд. долара, отбеляза бившият столичен кмет.

"Хората с депозити във всички останали банки трябва да бъдат спокойни. Реакцията на централната банка беше навременна и точна, съобразно пълномощията й по Закона за кредитните институции. Мисля, че нещата ще се развият по добър сценарий”, каза проф. Валери Димитров, специалист по банково право и бивш съветник на управителя и Управителния съвет на БНБ. Той уточни, че специалният надзор при опасност от неплатежоспособност се прилага именно, когато една банка е в предфалитно състояние и неговият смисъл е да я извади от това състояние и да не допусне неплатежоспособност.

"Специалистите в БНБ са преценили, че до 21 юли банката може да бъде отворена. Надзорните мерки, които се прилагат, са да се увеличи капиталът и Фондът за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие да са спасители на банката, доколкото те ще се превърнат в основни акционери на банката, а досегашните акционери ще бъдат лишени от мажоритарното си участие. Това е предвидено в закона”, добави проф. Димитров.