Куцо, кьораво, сакато вече е висшист

"Не смеем да скъсаме никого, освен ако не се е справил изключително зле"

Тиха паника властва из 52-та университета в страната, признават преподаватели.

Причината - на приемните изпити доста често се явяват по-малко кандидати, отколкото са обявените за прием места. Тази година випускът на зрелостниците е много малък, но явно няма и мераклии за студенти от завършилите преди години, съобщава "Труд".

Не смеем да скъсаме никого, освен ако не се е справил изключително зле, твърдят преподаватели. Дори в СУ на изпита по музика се явили по-малко от 100 кандидати, а местата за специалностите, за които се кандидатства с този предмет, са повече.

В СУ "СВ. Климент Охридски" за най-търсения юридически факултет общият брой на местата са 360. За българска филология - 120, а за английска - 100. За все по-популярните сред учениците кореистика, китаистика и японистика местата са между 12 и 20. Общо 90 младежи ще бъдат приети да учат история, а първокурсници по социология могат да бъдат 60. Толкова са свободните места по психология и политология. Журналистиката е обявила свободен прием за 65 души. Общият брой в Алма матер е 6936 в бакалавърските и магистърските програми.

В другите два водещи университети - УНСС и ТУ-София, местата са съответно 3384 и 3630.