Изчезнали документите за реституцията на двореца "Врана"?

Държавата си иска "Врана"

Бившият столичен кмет Стефан Софиянски призна пред Софийския градски съд вчера, че през 2001 г. отписал двореца "Врана" от общинската собственост и го дал на Симеон Сакскобургготски и сестра му, за да спести средства от бюджета, съобщава "Труд".

Държавата си иска "Врана". Интересите й се защитават в съда от кантората на адвокат Ирен Савова.
"Цялата документация по реституцията на Симеон е изчезнала от Столична община", заяви адвокат Савова.

"Аз съм направил 10 000 реституции, точно за тая ли ще си спомням?", каза пред съда Софиянски, но все пак се сети, че процедурата за имота била "по-специална".

Скандален факт е, че Симеон започва да ползва двореца още през 1999 г. - две години преди да му го възстановят. Тогава той сключва договор за ремонта му.

Как така се влагат средства в чужд имот? Кой е пуснал царя в него и на какво основание? Тези въпроси се изясняват в съдебния спор.

От царската фамилия твърдят, че собствеността върху дворците им е възстановена с решение на Конституционния съд от 1998 г. С него Законът за обявяване за държавна собственост имотите на Фердинанд, Борис и на техните наследници от 1947 г. бе обявен за противоречащ на конституцията.

"Дворецът "Врана" е държавна собственост и очакваме съдът да признае това", коментира адвокат Савова. Материалите по делото са поне 3000 листа. Забележително е, че още преди то да започне в съдебна зала по същество част от ответниците - наследниците на Цар Фердинанд херцозите Вюртенбергови заявиха изрично, че признават държавата за собственик на двореца и парка "Врана".

Адвокат Савова и нейният екип се борят с четири адвокатски екипа, наети от царя и с юристите на Столичната община.

"Това не ни притеснява. Работили сме много и сме убедени в каузата си", каза вчера адвокат Савова.