Водят дела над 20 години за Пакарда на Георги Димитров

Автомобилът на комунистическия лидер Георги Димитров, подарен му от Сталин, е откраднат от България преди 22 години. Днес се намира в Чикаго.

Това е кола, която не може да бъде объркана. Марката е „Пакард”, произведена през 1937 година и специално пригодена да успокои страховете на Сталин от атентат. Автомобилът тежи 7 тона.

Стъклата са дебели 10 сантиметра и тежат около 200 килограма, отварят се частично. От този модел са произведени 17 бройки. 

Сталин подарява колата на Георги Димитров след края на Втората световна война. През 1992-ра тя изчезва. Според властите в София пакардът е откраднат от музея на Георги Димитров в София, който сега е Музей на политехниката. Колата е изнесена в Белгия с фалшиви документи като скрап. А през 97-ма е транспортирана до Чикаго, където я поема този мъж - Иван Кристов от Петрич. Пред ФБР той казва, че е получил колата от Стоил Славов, известен СИК-аджия, който беше взривен в асансьор.

От 2008-ма колата на Димитров е в малък музей за исторически коли край Чикаго. Тук освен колата на Сталин има такива експонати като лимузините на Евита Перон и британското кралско семейство. 

Собственикът на музея купува пакарда от И Бей. Уейн Ленсинг купува лимузината само за 300 хиляди долара. Днес се оценява на между 2 и 6 милиона долара. А българските власти си я искат обратно като културна ценност, като се позовават на международна конвенция на ЮНЕСКО. Решението на съда се очаква през септември. 

Според адвокати, ако се докаже, че Уейн Ленсинг е купил колата добронамерено, без да е знаел, че е открадната, България трябва да му плати пазарната цена от няколко милиона, за да си я върне. Но американските власти се опитват да докажат, че Ленсинг е подозирал, че Пакарда е краден заради ниската му цена, предаде Нова ТВ.