Стара Загора и Международният ден за борба с наркотиците

26 юни се отбелязва по света като Ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика

На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г.
Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества.

Една от целите на Международния ден за борба с наркоманиите е да напомни на родителите, че опасността дебне буквално зад входната им врата, напомнят от РЗИ.
Важно е да се знае, че наркоманията е болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество /дрогата/, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото. Докосването до наркотиците поне веднъж в живота на младия човек е сериозен повод за загриженост. Друга обезпокоителна тенденция е все по-ранната възраст при първа употреба. Родителите трябва да знаят за опасностите от употребата на наркотици, за да предпазят своите деца, тъй като профилактиката е по-доброто решение от лечението. Много често те са последните, които научават, че детето им използва наркотични вещества. В забързаният темп на съвременния живот до голяма степен това се дължи на нарушеното общуване в семейството.
Успешното възпитание включва подкрепа на положителните качества и начини на поведение на подрастващите, които правят първите си стъпки към света и търсят своята идентичност.

На 26 юни 2014 год. от 10.00 часа  в парк „Пети октомври" ще започне кампания „Усмивкова терапия – ІV", провеждана за четвърта поредна година от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център по зависимости. Партньори са Регионалната здравна инспекция - Стара Загора, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Младежкия общински съвет по наркотични вещества.
Програмата на кампанията включва: мобилен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене – безплатни консултации, демонстрация на алкоочила – влияние на употребата на алкохол. Клуб „Млад здравен експерт" към РЗИ ще предоставя здравно – образователни материали за вредата и последиците от употребата на психоактивни вещества, както и информационни материали и символи срещу зависимостите с усмивки и настроение, малки подаръчета за децата, представящи алтернативите срещу зависимостите. Ще се организират ролеви игри за зависимостите от психоактивни вещества.  Ще се представят алтернативи на зависими поведения (спортна и музикално-танцова програма, художествено слово), рисунки върху асфалт и изложба на творби на деца за психо-активните вещества и техните ефекти.
На същия ден от 09. 00 часа екипи от КАБКИС 10 към РЗИ Стара Загора ще изследват за ХИВ с бързи тестове персонала и клиентите на Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни.