Още два проекта спечели Исторически музей „Искра“ - Казанлък

Първият проект е свързан със създаване на мобилна колекция „Християнство и народна култура”.

Два проекта  на ИМ ”Искра”-Казанлък са одобрени за финансиране в конкурсната сесия на Министерство на културата за проекти в областта на музеите и изобразителните изкуства за 2014 г. Общата стойност на субсидията възлиза на 10 000 лв. Времето за реализация на  проектите е до края на годината.

Първият проект е свързан със създаване на мобилна колекция „Християнство и народна култура”. Колекцията представя религията в делничния й облик.

Основно място в нея е предвидено за казанлъшкия културен деец Иван Енчев – Видю и неговият труд „Български народен кръст”. Включените в колекцията експонати са от фонд „Възраждане” и „Етнография” на музея. Мобилността на тази изложба представя друга гледна точка към Долината на розите и тракийските царе.

Вторият проект е „Реставрация и консервация на метални и керамични съдове от гробнично-култов комплекс в могила „Оструша”.  При реализацията му ще бъдат реставрирани два сребърни съда /каничка и чаша/ и няколко керамични съда /местно и вносно производство/, намерени при разкопките на могила „Оструша“.  След реализацията на проекта ИМ ”Искра”

ще подготви мобилна изложба с реставрираните находки, а в дългосрочен план при изграждане на нова защитна постройка над гробнично-култовия комплекс в могилата, ще се оформи постоянна експозиция.