Защо се бавят предсрочните парламентарни избори?

Само и единствено Доган ще определи точната дата

Темата с предсрочните апрламентарни избори се закучи. От шикалкавене и надцакване с датата им, отече в намеци за компромисно правителство и безумни коалиции.

Харесва ли ни или не, но Ахмед Доган е политикът, който ще сложи точка на голямото чудене.  А Доган иска предсрочни парламентарни избори  между  5 или 12 октомври - по време на Рамазан байрама.   “Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28 август и има съгласие за това, изборите могат да бъдат на 28 септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време, то те могат да бъдат на 5 или 12 октомври”, анонсира плановете на Сокола лидерът на ДПС Лютви Местан.

Не закъсня и отговорът: съвсем не случайно Бойко Борисов вчера оповести промяна в плановете на ГЕРБ за тяхното провеждане. Той настоя за спешни избори до 15 септември.
Вместо държавата да катастрофира плавно, катастрофата се превърна в бедствие. Ще отида на консултациите в петък, защото смятам, че в средата на септември могат да се проведат избори, категоричен беше Борисов.

Тази агония, този един месец, трябва да се спести на държавата. Иначе могат да съборят още една банка и катастрофата да стане непоправима. Тя и сега е непоправима, допълни той.

За да бъде официално обявена дата за избори, обаче, трябва да има оставка на кабинета. А кабинетът ще падне тогава, когато реши Доган, за да бъде технологично невъзможно президентът да насрочи други дати, освен избраните от него. Това е единствената или поне главната причина да се тупа топката с  оставката на правителството. Тя ще бъде подадена тогава, когато единственият вариант  ще бъдат избори  на 5 или 12 октомври!

След изявлението на Лютви Местан за пореден път стана ясно, че кабинетът се управлява от Ахмед Доган. Именно заради ДПС БСП от своя страна също заговори,  за първи път, за оставка на кабинета и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Тази година Рамадан байрям се пада на 4, 5 и 6 октомври.
Основно задължение на всеки мюсюлманин е да пости един месец в годината. Това се извършва през деветия месец Рамадан според мюсюлманския календар. Указания за този пост са дадени в Корана, Сура 2: „...стремете се към онова, което Аллах ви е предписал: яжте и пийте, додето различите при пукването на зората белия от черния конец! После довършете готвенето до нощта...”
Точно през този период българските турци ще се приберат заради празника по градове, села и паланки.... Именно на това разчита ДПС, за да си осигури още по-добър резултат от този на евроизборите миналия месец.

А докато чакаме „удобната“ дата, стратезите на ДПС уреждат други важни  интереси. И войната Цветан Василев – Делян Пеевски е част от тях.
КТБ и БНБ са изцяло зависими от правителството на Пламен Орешарски, но БСП предостави властта на ДПС, а тяхната цел е да бъдат овладени компаниите, задлъжнели към КТБ. Очевидно е, че Доган и Пеевски имат апетит към БТК,  Виваком, „Петрол” и „Булгартабак”. Започвайки войната срещу Василев, те искат да вземат неговия дял в дружествата.

Следвайки инструкциите, кабинетът отказа на Оманския фонд, който държи около 30% от капитала на КТБ АД, и на Руската банкова група ВТБ (10 %) да участват в увеличението на капитала на българската Корпоративна търговска банка.

Междувременно Доган преследва и амбициите си да завладее и столетницата. В резултат на това ДПС оказа огромен натиск над Станишев, за да замине той за Брюксел.

След като хвърлиха бомбата (ДПС, че са нужни предсрочни избори, и БСП, че те трябва да са още през щли) управляващите партии мълчат за оставката, мълчат и за датата на изборите. В тази тишина Доган подготвя подставено лице за лидер на БСП, докато червеният лидер е притискан за оставка и от самата партия, и отвън.

Така на практика имаме месец, за да се приключи рокадата с КТБ, горе-долу толкова и за нулирането на Станишев. Едва тогава – в първата седмица на август, правителството ще получи и благословия да се оттегли. След добре свършената работа. На Доган.