Пак манипулации за храма на Бургас, той обаче е стабилен

От църквата не е паднал е камък, съобщи комисия след обстоен оглед

За пореден път храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Бургас беше използван за манипулации, след като тази сутрин излязоха стяскащи информации за неговото пълно разрушение и пропадане. 

Вече близо две години темата около рушащия се храм е повод за войни в общинския съвет. Опозицията в местния парламент иска общината да прекрати договор за 20-годишна концесия на площада пред него, който предстои да се превърне в подземен паркинг, с мотив, че новата инфраструктура е причина църквата да пропада.

"Няма пропадане на църквата "Св. св. Кирил и Методий"", категорично обявиха от община Бургас преди минути.

До обяд днес е бил извършен оглед от комисия, състоящата се от представители на различни институции – пожарна, полиция, гражданска защита, църковно настоятелство, строителни експерти за състоянието на църквата и безопасността на преминаващите граждани.

Проверката на комисията е била предварително планирана за днес.

"Тя е установила, че състоянието на църквата е стабилно. Както знаете, в ход е процедурата за избор на фирма – изпълнител, която ще започне укрепване на храма. Експертите са категорични, че няма активизиране на пропукванията и сградата е в стабилно състояние", допълниха още от общинска администрация.