Проектът INSIDDE разбулва артефакти на РИМ Стара Загора

Проектът INSIDDE ще разработи скенер, който действа с терахерцови честоти

На 1 юли в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще се проведе работна среща по европейския проект INSIDDE, в който РИМ е ключов партньор. На срещата ще бъдат представени резултатите от работата по време на третото шестмесечие и ще се обсъдят предстоящите задачи и действия. В музея ще се съберат представители от фирмите, институтите и университетите, както и част от проектния консорциум от Испания, Холандия, Италия, България и Белгия.
Проектът INSIDDE ще разработи скенер, който действа с терахерцови честоти. Това ще разкрие детайли и скрити характеристики на картини и древни керамични съдове. Ще спомогне да се разбулят тайните, скрити под повърхностния слой на произведения на изкуството, като същевременно ще продължат да се развиват вече съществуващите 2D и 3D техники за обработка на артефакти. Ще бъде възможна и реконструкцията на творческия процес или определяне на съдържанието на затворени керамични съдове.
Чуждестранните партньори ще видят отблизо артефактите, които РИМ-Стара Загора ще предостави, за да бъдат изследвани с иновативната терахерцова технология в Испания. По време на престоя си в Стара Загора, представител на 3DDynamics (Белгия) ще направи 3D заснемане на същите артефакти.

Получените изображения ще бъдат качени в европейската online мрежа Europeana и използвани в смартфон приложението с добавена реалност, което в момента е в процес на разработване.
Прототипна версия на смартфон приложението ще бъде представена в РИМ-Стара Загора върху картина от фондовете на музея.
Този изследователски проект е бил одобрен от Европейския съюз в рамките на Седмата рамкова програма за подкрепа на научните изследвания. Това е основният инструмент на ЕС за финансиране на изследователски проекти през периода 2007-2013 г. с общ бюджет от повече от 50 000 млн. евро.
INSIDDE разчита на общ бюджет от 3,640 милиона евро, от които почти 2.9 са принос на ЕС. Този забележителен интердисциплинарен проект ще бъде разработен за три години и координиран от Treelogic със съдействието на други 7 участници от пет европейски страни.