Започват археологически разкопки на античната крепост Залдапа в Добруджа

В средата на месец юли започват археологически разкопки на най-голямата антична крепост в Добруджа – Залдапа, разположена край село Абрит в община Крушари, съобщи на пресконференция днес директорът на РИМ Костадин Костадинов.

Такива мащабни археологически разкопки в Добруджа не са правени от повече от 20 години насам.

Късно-римската и ранно-византийска крепост ще бъде обект на проучване от археолози благодарение на подкрепата на кмета на община Крушари Добри Стефанов, която е осигурила 10 000 лв. От Националния експертен съвет за теренните проучвания са осигурени 40 000 лв. и още около 10 000 лв. са осигурени от частни дарители.

Ръководители на тази експедиция ще бъдат проф. Георги Атанасов от Историческия музей в Силистра и едно от големите имена, чиято работа е свързана със Средновековната история, и доц. д-р Валери Йотов. Главният уредник в отдел „Археология” в РИМ – Добрич Добри Добрев ще бъде зам. научен ръководител. Крепостта не е разкопавана досега, била е унищожена в началото на VII век.

В момента се водят разговори с историци във Франция, с проф. Доминик Моро, преподавател в няколко престижни университета, който проявява изключително голям интерес към тази експедиция. Възможно е на някакъв етап да се включат и френските специалисти, което ще превърне експедицията в международна, заяви Костадин Костадинов.

Надеждите са това да разшири възможностите за финансиране на археологическите разкопки.

Крепостта е с площ 250 дка, огромна е и много добре запазена.

С началото на разкопките крепостта да бъде запазена от иманярски набези. Костадинов смята, че след време откритията при разкопките ще допринесат и сърцето на Добруджа да привлича посетители и туристи. Припомняме, че съвсем скоро в близост до този обект се очаква да бъде открит нов Гранично-пропускателен пункт  с Румъния. Пътят към ГКПП-то вече е готов. Предстои официалното откриване и на самото съоръжение, което също ще активизира района.