Одеса в шок от 3-метрово цунами в Черно море

3-метрова вълна цунами в черноморския украински курорт Одеса хвърли в паника местните жители, съобщиха местни медии, пише „24 часа”.

 Според очевидци водата издавала силен звук като на мотор от самолет, тя заляла целия плаж в Черноморка и в намиращия се по на юг град Иличовск и завлякла в морето 15 почиващи. Преди това морето било гладко като езеро. Вълната се отдръпнала и водата отново станала абсолютно спокойна.

 За щастие, няма загинали, но има хора с наранявания. В болница са отведени 2-ма възрастни и 3 деца, като едно с по-тежки травми е оставено на лечение.

 Сеизмолози твърдят, че в периода, за който става дума, не е била засечена никаква подводна вулканична активност. По блогове и сайтове обаче плъзнаха различни предположения. Едното е, че е възможно вълната да е следствие от подводен взрив на кораб с боеприпаси, потънал през Втората световна война. Учени обаче заявиха, че това не е възможно, тъй като вълна с такива размери може да вдигне само подводен ядрен взрив. Друга версия сочи, че вълната е предизвикана от минаващ голям морски съд, а трета - че причината е локален смерч навътре в морето. Възможно била да е имало и подводно свлачище.

 Властите в Одеска област не коментират необичайното явление. Те твърдят, че е започнало разследване и ще оповестят причините, щом то завърши.