Кой ще оглави служебното правителство?

Вече се спрягат различни имена

След като стана ясно, че предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври, а на 6 август президентът Росен Плевнелиев ще разпусне  42-то Народно събрание и ще назначи служебно правителство, в публичното пространство се коментират различни имена и предложения за състава на временния кабинет. Предстоят консултации на държавния глава с политическите сили, представени в националния и Европейския парламент за определяне състава на служебното правителство.

Информирани източници твърдят, че за служебен премиер може да бъде избран Калин Христов, който бе министър в служебния кабинет от миналата година, информира в. „Труд”.

По повод информацията, че готвят бившия министър на финансите в служебния кабинет от миналата година и настоящ заместник управител на БНБ Калин Христов за служебен премиер, пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че позицията на ГЕРБ  е че "това е една удачна кандидатура".

Има идея за премиер на бъдещото служебно правителство да бъде поканен бившият министър на финансите и управител на БНБ Светослав Гаврийски. Самият той коментира, че е чул за тази идея, но още не е говорено с него, писа в. "24 часа".

Преди консултациите с президента тази неделя, лидерът на „България без цензура” Николай Бареков  лансира за служебен премиер президента Петър Стоянов.

Сред първите спрягани имена за служебен премиер е това на кмета на Бургас Димитър Николов. През февруари т.г. той бе избран и за заместник на Бойко Борисов в партията  и е един от най-успешните местни управници.

Сред вариантите за служебен премиер се отличават също имената на Екатерина Захариева, Меглена Плугчиева, Нели Беширова, Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова и Саша Безуханова.