Стотици посрещнаха юлското слънце на плажа

Сърбите от BRANDX поздравиха феновете на AC/DC

Една от най-популярните сутрини на лятото "Джулай морнинг", за която стотици се събират, за да посрещнат заедно първите слънчеви лъчи на 1 юли, настъпи малко след 5:30 часа.

Джулаят в Бургас премина без инциденти. Десетки огньове пресъздадоха духа на празника. От местната администрация увериха, че ще бъдат предприети всички мерки по почистването на Централния плаж. 

Съставени са два акта за нарушение. Младеж решил да скочи от втория етаж на моста, въпреки забраната. Друг пък решил да подсили огъня за компанията като хвърли в него шезлонг. 

За 12-часов концерт на сцената се качиха десетки родни и чужди музиканти. Меломани посрещнаха юлското слънце и в Созопол, Варвара, Ахтопол и Китен. Джон Лоутън пък разтърси публиката в Камен бряг.

Посрещането на "Джулай морнинг" се превръща в традиция и в България като част от хипи движението през 80-те години. Обичаят е вдъхновен от песента със същото име на "Юрая Хийп" от 1971 година. Той няма аналог в други европейски страни. Смята се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт.