Нов воден ад през август

Синоптик от БАН вещае още дъжд и порои

Водният ад от отиващия си юни може да се повтори, и то в много по-големи размери, през август. Прогнозата е не на някоя гадателка, а на синоптик от БАН. Проф. Валери Спиридонов е зам.-директор на Националния институт по метеорология и хидрология и предвижда, че страшните наводнения, които преживяха Сърбия и България, биха могли да се повторят у нас през август, пише "Всеки ден".

 Синоптикът съобщи, че подобна ситуация в България би могла да се случи в по-северните части на Дунавската равнина. Той обаче успокои, че за да има нови порои, които да убият хора и да потопят къщи, преди това трябва да са се изсипали сериозни количества дъжд и те да напоят почвата. Освен това Дунав трябва да е доста по-пълноводен.

 „Най-страшното идва през август, когато очакванията са времето да е сравнително топло, но пък за сметка на това да се изсипят сериозни количества дъжд, което може да доведе до опустошението, което преживяхме. Метеорологичната обстановка не може да бъде предвидена с пълна точност, въпросът е да се вземат мерки", каза още синоптикът.

 Прогнозата за започналия юли едва ли ще зарадва хората, които са планирали почивка на море, защото предстоят още дъждовни дни. Първата половина на юли ще е дъждовна. През втората ще бъде предимно слънчево, убедени са от БАН. Но тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която за равнините е между 21 и 25 градуса, а за високите полета - между 18 и 20 градуса. Най-ниските температури ще бъдат между 10 и 15, а най-високите - между 33 и 38.

 Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е около 60 литра на квадратен метър. В часовете преди обяд ще е предимно слънчево, но след пладне и преди полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще падат интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки.

 Най-голяма вероятност за валежи има в началото на месеца, около 4-ти, 10-и, 12-и и 15 юли. През втората половина се очаква стабилизиране на атмосферата. През повечето дни над страната ще преобладава слънчево време, но отново ще има дни с превалявания и гръмотевици. Ще вали и на 20-и, 23-ти и 27 юли.

 Страшните порои стават обичайни

 Експерти и еколози се обединиха около предупреждението, че климатът в България ще става все по-различен от досегашния, като страшни жеги ще се редуват с порои и наводнения. Всичко това е резултат от глобалното затопляне, като до няколко десетилетия температурите у нас ще се повишат с около 6 градуса и ще заприличаме на Южна Гърция.

 Драстичната промяна в климата ще се отрази на горите, които ще изчезнат, а това ще доведе до промени в растителния и животински свят. Заради географското положение на България обилните валежи, които за пръв път наблюдаваме тази година, ще станат нещо обичайно и дори ще са още по-мащабни.

 Според експерта по промените в климата към Световния фонд за дива природа Георги Стефанов след няколко десетилетия ще имаме климат, при който няма гори, няма и дъждове. Земите няма да могат да се обработват. Зимата повече няма да е такава, каквато я знаем, и е възможно да изчезне напълно.