Организацията на градовете Световно наследство с конгрес в Несебър през 2017 година?

Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство - Денис Рикард посети община Несебър. Той бе посрещнат от кмета Николай Димитров пред портите на Стария град.

Рикард определи града, като уникален и коментира възможността му да стане евентуален домакин на конгрес на ОГСН през 2017година. „Конгресите са два типа – регионален и световен. Градът е напълно достоен и има възможност да е домакин на регионален конгрес, поради близостта на летището, инфраструктурата, която отговаря на изискванията и легловата база за настаняването на достатъчно гости, така че от това, което видях досега, мисля че града е напълно достоен дори за световен конгрес“, сподели Денис Рикард.  

Преди визитата си в Несебър той е успял да посети българско село и да се запознае отблизо с фолклора, както и с някои традиционни български ритуали като нестинарството. Видял е народни носии и танци, опитал е от българската кухня.

Организацията на градовете световно наследство е основана на 8 септември 1993 в град Фес, Мароко. В организацията членуват 250 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, а Несебър е единственият български град в този списък, като той е и сред основателите на Организацията на градовете на световно наследство.