В Несебър откриват „Духовен път”, който съживи три разрушени храма

Символичното трасе отвежда до най-красивите старинни църкви

„Духовен път” ще отвежда туристите до религиозни светини в Несебър. Трасето е дълго 320 метра и свързва няколко от най-интересните старинни църкви. Проектът „Духовен път” ще бъде официално представен и открит на 14 май. Той е част от проекта „Вяра в Несебър“.Официалната церемония, която започва в 11.00 ч слага финалните щрихи на двегодишен труд на огромен екип от проектанти, архитекти, строители и археолози.

"Духовният път" възроди изцяло две църкви - „Св. Параскева“ и „Св. Йоан Кръстител“. Изградено бе също и 320-метрово трасе от предвидения „Духовен път“. Той започва от църква „Св. Йоан Кръстител” и стига до църквите „Св. Параскева” и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Проектът отваря църквите за посещение и ги превръща в артистични ателиета, галерии и камерни зали, подходящи за лимитирани изпълнения, които ще вдъхнат нов живот на старите несебърски църкви и ще върнат някогашния бляскав и славен ореол на средновековните несебърски светини.
Празничната програма ще започне с презентация на проекта в църквата „Св. Параскева“. След това всички присъстващи ще изминат 320-метровото трасе на културно-туристическия маршрут „Духовен път“, който отвежда до църквата „Св. Йоан Кръстител“. Старинният храм ще се превърне в камерна сцена. Солисти от бургаската опера ще изнесат концерт и ще изпитат отличната акустика на древния храм.