Учени: Климатът ни се променя необратимо, ставаме като в Гърция

В България снегът ще изчезне, дойдоха комари от Северна Африка и риби от Средиземно море


Поройните дъждове през юни не са случайни! Климатът в страната се променя необратимо, предупреждават учените.

През следващите години трябва да очакваме повече екстремални явления – днес никой не си спомня пожарите от предишните, вместо това говорим за валежи и наводнения, това вече е нещо нормално. Валежите през юни тази година например не са нещо необичайно, този месец е по традиция най- валежен в България. Това каза в студиото на TV7 Георги Стефанов.
Според него, промените в климата са необратими и се усещат най- добре от хората със здравни проблеми.
„България е застрашена от нахлуване на флора и фауна, които не са характерни за региона на България, видяхме комари от Северна Африка миналата година, в черно море вече са се заселили риби от Средиземно море”, каза експертът.
Според него, бизнесът трябва да преразпредели приоритетите си и да не се инвестира в например в зимни курорти, защото условията все повече ще са против зимните спортове, колкото и да използваме изкуствен сняг.
В последните години увеличаването на средната температура у нас е 0.6-0.7 градуса, но до края на десетилетието могат да достигнат 3-4 градуса, съобщи климатологът. Това означава ,че климатът у нас ще стане като в Северна Гърция в момента.