Деца се сражават на страната на ИДИЛ срещу 200 долара заплата

Сирия остава едно от най-опасните места за деца в света

Терористичната групировка "Ислямска държава Ирак и Леванта" (ИДИЛ) набира в редиците си деца едва на 8-годишна възраст. Това се съобщава в публикувания годишен доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по въпроса за децата и въоръжените конфликти.


В доклада се отбелязва, че децата, които се сражават на страната на ИДИЛ, минават през бойна подготовка и получават заплати по 200 долара.


Според ООН, в Сирия деца са вербувани и от редица други въоръжени групи, включително формирования, свързани със Свободната сирийска армия, както и кюрдските Отряди за народна самоотбрана,"Ахрар ал Шам", "Джебхат ан Нусра" и други. Освен това, както се посочва в документа, Свободната сирийска армия плаща на децата много по-малко, отколкото ИДИЛ - по 25-50 долара.


Според Бан Ки Мун, Сирия остава едно от най-опасните места в света за деца. Според оценките на ООН, от началото на конфликта между правителствените сили и бунтовниците през 2011 г. са убити повече от 10 000 деца, а през миналата година броят на загиналите и осакатени деца се е увеличил значително.