Съществуването на Мина "Черно море" е под въпрос, твърдят от топлофикация

Сливенското дружество: Решение на ДКЕВР убива българско производство

С последното си решение от 30 юни. ДКЕВР окончателно затвърди позицията си на ликвидатор на българското производство и на икономиката, твърдят от "Топлофикация" Сливен. 

"Регулаторът не изпълни заканата си  драстично да повиши цената на топлоенергията, но остана верен да понижи изкупната цена на еленергията от комбинирано производство и така да застраши съществуването на част от топлоцентралите в страната", обявиха от там.

Според ръководството й, популистки, в духа на задаващите се избори, цената на топлоенеригята в някои градове на страната бе повишена минимално, в други бе понижена. Дали това е реално поевтиняване, топлофикациите тепърва ще изчисляват. Много от тях  досега не са предлагали на клиентите си допустимите от ДКЕВР максимални цени. Сега обаче са поставени пред нови обстоятелства, които се оказаха нееднозначни за всички дружества в страната.

Условията, при които „Топлофикация Сливен” е принудена на работи през следващия регулаторен период са: понижена изкупна цена на ел.енеригята, понижена продажна цена на топлоенергията, намалени признати разходи, никаква възможност за издръжка на предприятието.

Ръководството на ТЕЦ-а няма обяснение за причините, поради които дружеството е дискриминирано. През последните години то успя да избегне фалита, да върне доверието на хората към топлофикация и да умножи многократно клиентите си,  да създава работни места и да води социална политика. Въпреки това ДКЕВР реши да го накаже с най-ниската за страната изкупна цена на ел.енергията. Понижението е с 12% и в продължение на една година след 1 юли2014 г. НЕК ще  изкупува произведеното в ТЕЦ-а електричество за 117. 28  лв. за мегаватчас.

ТЕЦ Сливен е сред малкото останали в страната топлофикации, които използват български въглища за своето производство – предимно от „Мина Черно море” край Бургас.  Дружеството осигурява допълнителна работа и поминък за повече от 800 работнически семейства в мината. От нейното функционирате зависи съдбата и на над 1 100 български семейства, заети в добива, ремонта и поддръжката на съоръженията. При новите условия топлофикацията няма да може регулярно да заплаща доставките от въглища и ще постави под въпрос съществуването на мината.