Откриха тържествено възстановения паметник - кръст на загиналите руските казаци

На официалната церемония присъстваха български и руски министър

В двора на храм-паметник „Рождество Христово” в град Шипка бе открит възстановеният кръст-паметник на донските казаци, който до сега се намираше в старите гробища на Стара Загора. Поради разширяването на индустриалната зона в града, се наложи премахването на паметника, а по-късно бе решено той да бъде реставриран и поставен в Шипка, където в близост се намира и руско гробище. Преди официалното откриване на паметника, в храма, в съслужение с руски и български свещенослужители, беше отслужена заупокойна литургия за загиналите за Освобождението на България руски войни от Старозагорския митрополит Галактион и Женевския архиепископ Михаил.

 Паметникът бе открит от кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Министърът на инвестиционното проектиране на България  Иван Данов и Министърът на регионалното развитие на Руската федерация Игор Слюняев. Преди Слово произнесе и княз Александър Трубецкой, който е председател на сдружение в памет на офицерите на Императорската гвардия.

Тази вечер в ДТ „Гео Милев" Стара Загора ще бъде изнесен концерт от руски творчески колективи, а утре на комплекс „Бранителите на Стара Загора" ще се отслужи литургия и ще бъдат поднесени венци и цветя. Поднасяне на венци и цветя е предвидено и на паметника на генерал Скобелев в Казанлък.

ВИЖТЕ СНИМКИ!