Италия ще ни помогне да намалим газовата зависимост от Русия

Част от чуждестранните доставки за Западна Европа да бъдат пренасочени към Източна, предложи Ева Паунова на Матео Ренци

През следващите шест месеца италианското председателство на Европейския съюз ще обсъди детайлно въпросите относно възможностите за енергийна диверсификация на страните членки. Това заяви италианският премиер Матео Ренци в отговор на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на разискването на програмата на италианското председателство на ЕС в пленарната зала в Страсбург снощи.

Паунова попита италианския премиер какви конкретни мерки ще преприеме Председателството на съюза, за да помогне на държавите членки от Източна Европа да намалят зависимостта си от руски газ:

"Ще можете ли например да осъществите подобряване на тръбопроводите в Италия и на тръбопроводите, свързани с Италия, за да се създаде възможност за обратен поток, което означава доставките на газ да бъдат пренасочени от западните държави членки към източните? По-специално, газът от Северна Африка и Близкия изток, който в момента се доставя в големи количества до Италия, може по този начин да помогне на държавите членки от Източна Европа, а оттам и на ЕС като цяло, да станат по-малко зависими енергийно от сегашното положение", подчерта евродепутатът.

Италианският премиер подкрепи позицията на Паунова относно новите възможности пред връзките в енергийната сфера. "Съгласен съм с казаното за връзките Изток-Запад, връзките Север-Юг, връзките между Франция и Испания", заяви Ренци и добави: "Надявам се, че в това шестмесечие ще имаме възможност да обсъдим всички тези теми".