Флашмоб "Извади си главата от торбата" довечера

3 юли е обявен за Международен ден за свят без полиетиленови торбички

Екологичен флашмоб "Извади си главата от торбата" ще се състои тази вечер в София.

Събитието е посветено на Международния ден за свят без полиетиленови торбички, който е обявен на 3 юли. То започва от 18:30 часа в Централни софийски хали.

Организатори са Екологично сдружение "За Земята" и СИПИ.еу – "Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба".

Целта на акцията е да привлече общественото внимание към сериозните проблеми, свързани с използването на еднократни пластмасови торбички в България и в световен мащаб.

"Крайната цел е да подтикнем хората да забравят за еднократната торбичка и да възприемат нейната естествени и многообразни алтернативи – пазарските чанти за многократна употреба", допълват организаторите.

"Призоваваме правителството да предприеме амбициозни мерки за ускорено намаляване на потреблението и окончателна забрана на полимерни еднократни пазарски торбички", апелират те. Това може да бъде постигнато чрез въвеждане на задължителна цел за намаляване с 80% на потреблението и с прилагането на продуктова такса върху всички торбички за еднократна употреба, без изключение.

Подобна мярка ще е първа стъпка към ограничаване на потреблението на всички пластмасови изделия за еднократна употреба, които доказано причиняват огромн вреди на водните и сухоземни екосистеми, а оттам – и на общественото здраве.