5000 лева награда за този, който върне откраднатите мощи в Черноморец


5 000 лева ще вземе този, който върне откраднатите свети мощи от църквата в град Черноморец. Същата сума е предвидена и за всеки, който даде достоверна информация къде се намира светинята или пък посочи кои са крадците.

Църковното настоятелство на храма в Черноморец не се е отказало от мисията да си върне откраднатите свети мощи на Свети Никола. Те бяха отмъкнати от едноименния храм в началото на миналия месец. Скандалният обир стана броени дни преди да се проведе референдум за името на града.
“Вярно е, че сме обявили парична награда. Тя ще бъде дадена само ако полицията прецени, че информацията е достоверна и важна. Готови сме да платим до 5000 лева”, заяви Диана Колчева от настоятелството.
Преди седмица Руската православна църква дари мощи на 11 светци за храма в Черноморец заради диаспората тук. Те бяха пренесени в мощехранилница от почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, и придружени от представител на руското посолство. Новите мощи вече са изложени за поклонение в храма. Миряните вярват, че те ще пазят хората и туристите от беди, които се очакват след кражбата.