Чуждестранни туристи луднаха по почивки в сертифицирани къщи

Търсят марка "Еко"

Чуждестранни туристи луднаха  по почивки в сертифицирани  къщи, носители на „Регионална марка Природен парк Странджа”. Голяма част от обектите са резервирани до края на летния сезон. Чужденците били привлечени не само от природните и архитектурни забележителности в района, но и от екосъобразния  начин на живот, който е задължителен във всяка една от къщите, носещи емблемата „Странджа”.

Сертифицираните  обекти на територията на парка са над 30. Най-атрактивни се оказват тези в селата Бръшлян, Българи, Граматиково  и Бродилово . Далеч от големите туристически комплекси край морето, все повече туристи от Полша, Русия и дори Франция, предпочитат  да се запознаят отблизо с природата на мистичната планина.

Край повечето села в Странджа има обозначени еко -пътеки. През последните години, дирекцията на парка е обособила още дузина. Освен пешком, почиващите залагали и на сафари-разходка с джип. Изненадите продължавали и след това с чеверме в традиционна българска механа.

Регионална марка „Странджа” гарантира изключителна природа и качествен туристически продукт, който задължително е в унисон с нуждите на природния парк и местните общности. Специалната къща си има различни особености от тези в големите и лъскави хотели. В нея се спазват и строги правила.

Пести се електричество и вода, а замърсяването на природата с различни препарати е сведено до миниум . В сертифицираните  къщи например, чаршафите се сменят на два или три дни, за да се пере по-малко. Домакините препоръчват и използването на междуселските автобуси или велосипед. Липсата на лукс обаче се компенсира от невероятни странджански  специалитети, приготвени от самите домакини. Разбира се с продукти, които обикновено растат точно под балкона Ви.