Играят утре в Бургас "Крал за един ден"

Комичната опера на Джузепе Верди гостува на сцената на Летния театър

Бургазлии ще могат да видят утре вечер известната опера на Джузепе Верди „Крал за един ден”. Постановката е на Държавна опера - Стара Загора, чийто състав гостува в морския град. Те ще играят утре, 8 юли от 21 часа на сцената на Летния театър в Бургас.
Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, а диригент Стефан Линев. Впечатляващата хореография е на Алида Бонева. В ролите ще видим някои от най-известните имена на нашата и международна сцена - Иван Кабамитов /Кавалер Белфиоре/, Елена Баръмова /Маркизата на Поджо/, Десислава Стефанова, Анна Дитри /Жулиета от Келбар/.
Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх Крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престол, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г. През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция . Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият Крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая триумфира истинската любов - между Кавалер Белфиоре и Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар /дъщеря на Барона/ и Едоардо /племенник на Ковчежника/.
Операта е поставена за първи път на 5 септември 1840 г. в Миланската Ла Скала със заглавие „Мнимият Станислав”. В началото на юни същата година младата съпруга на Верди заболява от остър енцефалит и умира на 26 години . Две години по-рано, през 1838 година смъртта е отнела малката му дъщеричка Вирджиния, а малко след нея /точно преди премиерата на първата му опера„Оберто”/– и синът Инджинио. Верди, сломен от своята голяма лична трагедия, прекъсва договор с импресариото си Франческо Мерели и се заклева да не напише повече нито една нота повече… Пет години по-късно /1845 г./, играна във Венеция, операта „Мнимият Станислав“ има чудесен прием. Поставя се през 1846 г. в Рим и в Неапол.
С изключително красива музика, интересни ходове на Любовта, чудесни ансамбли и възможно най-щастливият край – втората опера на младия Верди е един приказен калейдоскоп, в който всички „цветни стъкълца“ /героите/ намират своето точно и хармонично място.
БИЛЕТИ – на касата на Държавна опера-Бургас!