От днес изплащат осъвременените пенсии

102 000 души от област Стара Загора ще получат средно по 8.10 лв отгоре

От днес, 7 юли, започва изплащането на пенсиите, осъвременени с 2.7%. Това важи за около 102 000 души от Старозагорска област. Средното увеличение на пенсиите е с 8.10 лева на човек. Социалната пенсия за старост от 110 лв. става 113 лева. Хората с първа група инвалидност вместо 132 лева, ще получават 135.60. Минималната пенсия за достигналите пълен осигурителен стаж и възраст е преизчислена на 154.50 лева, а за тези с непълен стаж - на 131.33 лева. Максималната пенсия вече е 840 лева. Вдовишките добавки също се увеличават, както и наследствените пенсии. изчисленията на институцията.

Актуализацията се извършва с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

“Всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират с 2,7 процента, считано от първи юли. Когато стъпиха на власт, управляващите обещаха, че пенсиите ще се актуализират по т.нар. „швейцарско правило“. Това означава, че във формулата, с която пенсиите се увеличават, влизат половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход. На 7 юли първите от възрастните хора ще вземат увеличените си пенсии“, коментира пред БНР Бисер Петков, управителят на Националния осигурителен институт.