Фонд "Земеделие" иска да проверят земеделския министър

Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" ще внесе в прокуратурата сигнали за нередности при разпределянето на евросредства

Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" ще внесе в прокуратурата сигнали за нередности при разпределянето на евросредства.

От там искат държавното обвинение да провери случаите, в които земеделският министър Димитър Греков е връщал за преразглеждане проекти, които вече са били отказани от Фонда, защото не отговарят на критериите, пише КРОСС.

Вече седмица продължават престрелките между министъра и ръководството на Разплащателната агенция в земеделието. Двете страни взаимно се обвиняват за лобиране и защитаване на определени проекти и заплашиха, че ще се обърнат към прокуратурата с конкретни сигнали.

Според сигнала министър Греков в противоречие с нормативните разпоредби на 10 октомври 2013 г. е отменил заповеди на своите предшественици министрите Мирослав Найденов и Иван Станков, с които се отказва субсидия на проекта. Причината са редица несъответствия в документацията. Липсвало и разрешително за птицевъден обект.

Посочва се, че Греков е отменил тези заповеди, независимо че те не са обжалвани от предприемача пред административния съд, каквато е процедурата.

Вторият сигнал от фонда до Цацаров е за проверка относно съмнения за умишлено забавяне на избора на одитор за европарите в земеделието - т.нар. сертифициращ орган.

Сигналът не е срещу министъра, а срещу длъжностни лица в министерството, “които могат да увредят неповторимо финансовата стабилност на страната”.
От фонда посочват, че липсата на този одитор води до риск от загуба на 4 млрд. лв.

Те включват средства, изплатени от октомври 2012 г. до октомври 2013 г., както и плащания през 2014 г. Молбата е прокуратурата да провери дали министър Греков има персонална вина за забавянето.

Фондът ще съди и предприемача Азиз Азиз за набеждаване и клевета, се добавя още в съобщението.

“Труд” е търсил многократно министър Димитър Греков за коментар, но телефонът му бе изключен.