БАБХ: Няма салмонела по пилетата

Гръмналата информация е взета от стар анализ на европейската контролна система

Няма салмонела в пилетата на българския и европейския пазар – или поне не е засечена такава. За това увериха от пред Bulgariautre.bg от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в отговор на гръмналата в медиите информация за наличие на опасната бактерия.

Цитираният документ на европейската система за известяване за храни и фуражи съдържа обобщени данни от анализ на хранителния пазар за декември 2013 г. Тези данни се публикуват ежемесечно на сайта на БАБХ и след въпросния доклад има поместени още няколко, актуални към месеците от 2014 г., които не са притеснителни, обясниха от агенцията.

"Това е анализ какво е съобщавала системата през декември 2013 г. Той се появява всеки месец – примерно имаме и за януари, и за февруари, и за март, всеки месец излиза такова нещо. Но някой се е хванал специално за декември 2013-та", посочиха от пресцентъра. "Това са научни работници, на които точно това им е работата – да анализират сигнали".

Запитани дали в последните доклади има притеснителна информация, от хранителната агенция успокоиха: "Нямаме съобщение за наличие не само на салмонела, а на каквото и да е нещо, което е опасно. Щом имаме нещо, ние веднага алармираме; ние не можем да получим такава нотификация и да си я скрием".

Самият Любомир Кулински, шеф на дирекция "Контрол на храните", заяви, че не разполага с подобна информация и не може да коментира "наизуст".