Уникално дарение получи музеят в Добрич

Експонатите са откупени от колекционер от София, като средствата в размер на 2700 лева са дарение от Младен Матеев.

Директорът на РИМ в Добрич Костадин Костадинов връчи благодарствена грамота на Младен Матеев за оказаната финансова помощ.

Матеев заяви, че за него е чест и гордост да подпомогне музея в полза на краезнанието и съхраняване на историческата памет въобще за българската история.

Половината от общо 74-те фотоса са уникални, те нямат дубликат, посочи Костадинов. Всички пощенски картички са оригинални и представят моменти от дейността на българската войска в Северна Добруджа от времето на Първата световна война. Подобни картички не са дори притежание на историческите музеи в Силистра и Тутракан. Някои от артефактите ги има в единични екземпляри в Държавния военен архив. Костадин Костадинов посочи, че за него едно от най-ценните неща в колекцията е пощенски плик с клеймо на българската поща в Букурещ. Костадинов припомни, че във времето между 1917 и 1918 година Букурещ е бил град с българско кметство и комендантство, българска поща, клон на Българска народна банка. От там се е изпращала кореспонденция с пощенско клеймо на български език и български пощенски марки.

 Цялата колекция ще бъде обособена във фонд „Младен Матеев” в музея. До края на годината Костадинов се надява и да бъде обособена експозиция с това ценно и уникално попълнение. Идеята е да бъде подредена експозиция, посветена на освобождението на Добруджа.