Изтеглят пилета със салмонела от магазините в София

В Пловдив спряха от продажба 150 кг

И в София са установени количества пилешо месо със салмонела. В момента заразените продукти се изтеглят от магазинната мрежа. Това съобщиха за Bulgariautre.bg от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.

Все още не може да се посочи точното количество на заразеното месо.

От БАБХ увериха, че няма основание за паника сред населението. След термична обработка месото не е опасно, посочиха от там.

По-рано д-р Иван Шиков - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив  каза за Plovdivutre.bg, че от склад на едро в Пловдив  са иззети около 150 килограма пилета, заразени със салмонела, с произход Полша.

Сигналът за заразеното месо е дошъл от Франция, където е пристигнала голяма част от полското пилешко. При изследване на френските специалисти е установено, че пилетата са заразени със салмонела, и веднага е подаден сигнал към Европейския съюз. Всички държави-членки са предупредени за партидния номер на пилешкото, за да бъдат предприети незабавни мерки.

Общо 109 кашона от заразеното месо са пристигнали в България, 17 от тях са в Пловдив. Всички останали са в столицата, каза Шиков.