ВИДЕО: Салмонела в пилешкото, "син език" затвори животинските пазари

Няма опасност за хората, казаха от Агенция по храните в Пловдив

Пазарите за живи животни на територията на област Пловдив са затворени заради откритото огнище на "син език". Това съобщи д-р Иван Шиков,  директор на Агенция по храните в Пловдив.

Преустановено е и свободното придвижване на преживни животни, регулярно се вземат кръвни проби в някои части на областта, които граничат с Хасково и Кърджали.

Болестта "син език" е вирусно заболяване, което се пренася най-вече от комари. Касае само животните, няма опасност за хората.

Днес стана ясно още, че около 150 килограма полски пилета, заразени със салмонела, са иззети от склад на едро в Пловдив. Месото не е продавано в търговската мрежа. Вижте още във видеото:

Салмонелата е вид бактерия, която обикновено предизвиква хранително натравяне, може и тиф. Тя може да зарази млади и стари от двата пола. Особено опасна е при деца под 4-годишна възраст. Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, висока температура, главоболие, дехидратация. При по-сериозни случаи бактериите могат да навлязат в лимфните пътища.