Възстановяват войнишки паметник в Северна Добруджа

Заявена е готовност за възстановяване на войнишки паметник в Северна Добруджа, съобщи директорът на РИМ в Добрич Костадин Костадинов.

 Войнишкият паметник е издигнат в Аджигьол, Тулчанско, там където стават последните сражения на добруджанския фронт през зимата на 1916 година. През този период там е имало българска полева болница и загиналите войни са били погребвани в българско военно гробище. Паметникът е открит през 1918 година. Той е бил основният монумент в българското военно гробище тогава, от което днес са запазени единствено част от оградата и този паметник. Основата му е подкопана и с годините положението става все по-лошо, допълни Костадинов.  

От музея в Добрич е изпратено писмо до Министерство на отбраната и до фондация „Българска памет”, от където са изразили готовност да подпомогнат възстановяването на войнишкия паметник. Костадинов посочи, че вече е намерен дарител.

Директорът на РИМ  изрази увереност, че до края на тази или началото на следващата година войнишкият паметник ще бъде възстановен.