Братя Диневи възстановяват войнишки паметник в Босилеград

Известните предприемачи ремонтират сто стари войнишки паметника за няколко години

Фондация на бизнесмените от Свети Влас Братя Диневи ще помогне при възстановяването на български войнишки паметник в Босилеград, Сърбия. Монументът е посветен на убитите там през Междусъюзническата война 1913 г. петима български офицери: полковник Иларион Танев, командир на 6 кавалерийски полк; поручик Стефан Стефанов, интендант на същия полк; санитарен поручик Стефан Котев, ветеринарен лекар на същия полк; кавалерийски подофицер Христо Владов, старши тръбач; и поручик Асен Бинков.

"Подкрепихме инициативата на сънародниците ни в Западните покрайнини за възстановяването на паметника. Българският културно информационен център в Босилеград е поел организацията и съгласувано с местната административни власти, и с нашата подкрепа да възстанови паметника като отдаде по този начин почит към паметта на героите, загинали там по време на Междусъюзническата война", уточни пред "24 часа" председателят на фондацията Стоян Райчевски.

С демографските процеси и обезлюдяването на редица селища в страната ни през последните години много от войнишките паметници и паметни знаци, свързани с войнската слава са повредени и се нуждаят от спешен ремонт и обновяване.

Известните предприемачи Братя Диневи ще опитат да възстановят и ремонтират в продължение на няколко години сто стари войнишки паметника на загинали във войните за обединения - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война (1912-1913; 1914-1918).