ГЕРБ дари средства за реставрацията на паметника на Петрова нива

Проблемът с паметника е много сериозен и има опасност той да рухне съвсем

Ръководството на ГЕРБ-Бургас дари 1500 лв. от партийната субсидия за  реставрация на паметника на Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива край Малко Търново. Паметникът, строен през 1958 г., е в изключително лошо състояние, пропукан е и се руши. В края на февруари тази година стартира дарителска кампания, инициирана от Исторически музей "Проф. Александър Фол" Малко Търново със съдействието на общината.

„Проблемът с паметника е много сериозен и има опасност той да рухне съвсем. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев e уведомил всички държавни институции за състоянието на монумента, но към момента не среща помощ. Необходимата сума за реставрацията е близо 70 700 лв. ГЕРБ подкрепя кампанията, като дарява средства, те са преведени по специална дарителска сметка, обявена и на сайта на община Малко Търново”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.

 „Това е паметник на културата, всяка година на 18 август на Петрова нива се събират хиляди българи, които се включват в Национален възпоменателен събор по повод годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Забележителният монумент е сериозно повреден и съществува реалната опасност заради голяма пукнатина да падне. Надявам се повече хора да се включат в дарителската кампания и съответните отговорни институции да окажат подкрепа и отговорно отношение”, заяви депутатът от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков.