Поне 130 групи ще участват в Националния събор "Богородична стъпка"

Поканени са и вписаните в Националната листа на „Живи човешки съкровища"

Повече от 130 са заявките от всички краища на страната получени да момента, от желаещите да вземат участие в Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка". Очаква се до края на седмицата, когато изтича срокът за подаването им, те да надхвърлят 150.

Деветото издание на превърналото се в емблема и символ на Старозагорските минерални бани събитие, ще се проведе на 9 и 10 август.

В богатата и пъстра програма на събора ще се представят индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални групи, ансамбли и групи за народни традиции и обичаи. Участниците ще се изявяват на две сцени, разположени в центъра на Старозагорските минерални бани.

В събора са поканени да вземат участие и групите, носители на нематериалното наследство, вписани в Националната представителна листа на „Живи човешки съкровища – България". На специална сцена уважилите поканата уникални носители и пазители на нашия фолклор и традиция ще могат да покажат на хилядите присъстващи на националния форум красотата и неповторимостта на традиционното ни изкуство. Всички изпълнители ще получат грамоти за участие в събора, журито ще присъди на най-добре представилите се отличителен знак и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Като съпътстващи прояви на събитието са предвидени детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички", „Селски двор" – представяне на българския бит и традиционна култура, изложба-базар „Улица на занаятите", демонстрации на занаятчийски умения, демонстрация и разучаване на фолклорни танци, „Костюмът от нас фотото от Вас" – атрактивен кът за снимки, "Tрадиционни обредни хлябове" - изложба на Регионален исторически музей Стара Загора, посещение на природния феномен „Богородична стъпка" и др.

Организатори на Националния тракийски фолклорен събор «Богородична стъпка» са Община Стара Загора, Тракийско дружество «Одринска епопея», Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, Регионален исторически музей Стара Загора, Регионална занаятчийска камара Стара Загора, НЧ «Христо Ботев 1952» -Старозагорски минерални бани.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен