Страховитият Емил Милев-Крокодила помага на прокуратурата

Соченият за страховит магистрален грабител Емил Милев-Крокодила поиска да стане прокурорски свидетел. Това заяви самият той в спецсъда.

Докато търпеливо изчакваше в съдебната зала едночасовото закъснение на адвоката си Стойко Бърборски, Крокодила направи изненадващи разкрития. Заяви, че знае кой стои зад отвличането на бизнесмена Вене Сотиров от април 2009 г. и зад разстрела на Димитър Тодоров-Митко Бретона през февруари 2005 г. "Отговорен е Николай Генов", разясни Крокодила на журналистите, цитиран от "Труд". И добави: "Пускал съм молби до кой ли не - да ме разпитат, да разкажа какво знам, да стана свидетел. И никой не реагира. Никой не се интересува."

Николай Генов е основен свидетел по някои от обвиненията срещу Крокодила.
Крокодила е в ареста от ноември м.г., когато бе задържан след 4-годишно издирване. Полицията го търсеше по подозрение, че е участвал в магистралния грабеж край Вакарел през декември 2009 г. Тогава при престрелка с полицията издъхна един от бандитите - Димитър Митров-Богровеца. Предполагаше се, че останалите грабители са Емил Милев и брат му Евгени Милев-Гейзо, известни като бандата на Крокодилите.

Серия от обвинения

Гейзо бе задържан почти веднага тогава и освободен поради липса на доказателства. Четири години по-късно се оказа, че няма доказателства и срещу Крокодила. Прокуратурата обаче не го освободи, а му повдигна обвинение, че на 22 юли 2010 г. е задигнал 5440 лв. от бензиностанция ОМВ в София. Съдът обаче не откри доказателства и затова и го пусна от ареста. Още преди да е освободен, прокуратурата го атакува с ново обвинение - че е прибрал 1470 лв. от бензиностанция в Бухово и го задържа отново. И тогава съдът го пусна. Но прокуратурата го подведе под отговорност, че е задигнал 215 000 лева от ОББ в Студентския град и му наложи нов арест. Съдиите отново го освободиха. Прокуратурата атакува пак с поредно обвинение - че се заканил на полицай. И то не издържа в съда. И по вече познатата схема Крокодила получи обвинение, че е създавал и ръководил организирана престъпна група от февруари 2004 г. до ареста му в края на ноември м.г., която обирала клон на Прокредит банк в столичния кв. "Люлин 4" на 12 март 2010 г.

"Заради този лъжесвидетел Николай Генов ние лежим в затвора. Той е редовен прокурорски свидетел - срещу Килърите 2, Килърите 5, срещу мен", оплака се Крокодила. На част от изявленията му в залата присъства и прокурорката, която трябваше да пледира той да остане в ареста. Запитана от репортерите дали няма да вземе отношение по думите на Крокодила, тя заяви: "Не съм чула нищо, а и думите му не са записани в протокола."

В крайна сметка до разглеждане на мярката за неотклонение на Крокодила се стигна след около три часа. През това време той нашироко обясняваше, че прокуратурата го е подвела под отговорност, изпълнявайки поръчка. Обвинила го, че е бос на банда в период, една част от който бил затвора, а друга част - в чужбина.

Приятелско рамо

По негово настояване в залата бе разпитан Ангел Зимбилев. Той му бил приятел от детинство и живеел от 14 години в Белгия. "Емил ми беше на гости в Белгия от март до май 2012 г.", заяви свидетелят. А Крокодила добави, че преди и след това бил в Испания при сестра си Аня и зет му Хосе Гонзалес. И настоя двамата да бъдат разпитани, за да го потвърдят.

Неуспешни отводи

Съдия Мария Кавракова отказа. Тя обаче разпореди молбата му с твърдения, че е запознат с отвличането на Вене Сотиров и убийството на Митко Бретона, да бъде изпратена в Софийската градска прокуратура. Веднага след това Крокодила поиска отвод на прокурорката. "Тя е предубедена. Най-безцеремонно ми повдига обвинение за периода, в който съм в затвора. Това е супернаглост. Прокурорката е несправедлива. Хванали са един (Николай Генов - б.р.) там да лъже срещу 50 човека и ние да лежим в затвора", възмути се Крокодила.

Съдия Кавракова отказа да отведе прокурорката. Тогава Крокодила поиска и съдията да се оттегли, тъй като била предубедена. Кавракова и с това не се съгласи. И в крайна сметка остави Крокодила в ареста. Според нея и от чужбина Крокодила можел да ръководи банда за грабежи. Освен това, ако го пуснела на свобода, той можел да извърши друго престъпление или да се укрие.