Прокуратурата: Обвинението срещу Боскос остава

И двамата шофьори, участвали в тежката катастрофа на Герджика, споделят вина по един и същи член

Второто обвинение за катастрофата на спирка в Пловдив не означава, че прокуратурата няма да поддържа повдигнатото обвинение на гръцкия студент Христос Боскос, заяви прокурор Атанас Илиев, съобщава Фокус.

На гръка, който се вряза в спирка на Герджика и премаза 16-годишната Катерина Матеева, бе повдигнато обвинение още на третия ден след инцидента. Тогава бе взета мярка за неотклонение "Парична гаранция от 3000 лева", поясни Илиев. Това, че е повдигнато обвинение и на втория водач, участвал в произшествието, не означава, че прокуратурата се отказва от повдигнатото обвинение на гръцкия водач, категоричен бе той. Напротив, днес то ще бъде конкретизирано, ще се прецизира вината и участието на всеки един от водачите в катастрофата в зависимост от извършените нарушения на Закона за движение по пътищата. След изготвянето на назначената съдебна автотехническа експертиза и извършен сериозен анализ на всички събрани доказателства по делото е било прибегнато и до повдигане на още едно обвинение на втория шофьор, каза Илиев.

Обвиненията и на двамата водачи сега са по един и същи член. Нарушенията, описани по обвинението са около един лист, посочи прокурор Илиев. И двамата водачи не са се съобразили с пътната обстановка и не са намалили скоростта. Водачът на "Мерцедес"-а, който е правил завой наляво, също не е преценил добре пътната обстановка, за да се увери, че няма никаква опасност. По този начин вината на двамата е обща, каза Илиев.