Внимание! Агресията може да ви докара инсулт

Изследване сочи, че колкото по-цинични сте към околните, толкова по-вероятно е да получите мозъчен инсулт

Проявите на цинизъм и агресия към другите могат да удвоят риска от мозъчен инсулт в зряла или по-напреднала възраст, съобщава Франс прес, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. Strokе на Американската кардиологична асоциация.

В продължение на 2 години изследването, в което 6 700 души на възраст от 45 до 84 години отговаряли на въпроси, свързани с поведението им, регистрирало симптомите на стрес, депресивни състояния, гняв и агресия.

Участниците, които нямали сърдечни заболявания в началото на изследването, били проследени 11 до 14 години, периоди, в които 147 от тях получили инсулти. 48 станали жертва на транзиторните исхемични атаки, изразяващи се във временен блокаж на притока на кръв към мозъка.

Авторите на проучването установили, че хората, склонни по-често да проявяват агресия - измерена на базата на циничното им отношение към другите - са два пъти по-податливи към мозъчен инсулт или исхемична атака в сравнение с останалите.

Също така силно изразените депресивните симптоми увеличават с 86% риска от мозъчен инсулт или исхемична атака, докато при хронично подложените на стрес хора рискът от подобен тип атаки е 59%. Според изследването гневът няма връзка с по-високия риск от мозъчен инсулт.

"Почти винаги се гледат традиционните рискови фактори - стойност на холестерола, кръвно налягане, тютюнопушене. Те наистина са важни, но това проучване показва, че и психологическите фактори са не по-маловажни", обяснява един от авторите на прочването проф. Сюзън Еверсън-Роуз.

"Имайки предвид застаряването на населението, е важно да се вземат под внимание и тези други фактори", подчертава тя.