Родители даряват на света Грозникола, Гордислава и Дестенисимира

Сериали и роднински претенции творят невероятни имена на новородени

 

Казват, че името прави човека. Често обаче родителите съобразяват името, което дават  на отрочето си с моментни пристрастия, роднински претенции и всякакви други основания, различни от това, че детето им ще бъде назовавано с него цял живот. По тази причина сме попадали на списъци с много странни и смешни имена.

В България се срещат около 38 хиляди женски и около 30 хиляди мъжки имена.

Най-често срещаното име в България е Георги. 173 000 души в страната ни носят това име, а на второ място е Иван – 168 000 българи. Все по-често  традиционните Петър, Иван и Георги отстъпват на по-модерните Александър, Мартин и Кристиян, отбелязват образователни експерти.

У нас все още съществува традицията децата да наследяват имена на баби и дядовци. По тази причина много родители, в желанието да угодят на повече роднини, правят комбинации от имена, довели до постижения като Грозникола, Прасимири, Катилиян, Гордислава и Дестенисимира.

За разлика от много страни, у нас няма съществени ограничения за родителите при избора на име на бебето си и очевидно много родители залагат на въображението. Сериалите са основен източник на вдъхновение, но често литературата също дава идеи на младите родители.  Така в България са се появили лични имена като Жара, Озарена, Дева, Канарче (женско), както и Искерасия, Леола, Маиза, Панола, Пелин, Туана, Любовета, Трифозара, Орис, Стихия, Фея, Хармони, Самър, Чидемма, Удиян (женско), Версай, Кротизар (мъжко) и др. Не са изчезнали безследно и имената на героите от нашумелите в последно време турски сериали, благодарение на което българската листа имена се е обогатила Инджи и Онур. Моден полъх са имена внасят имената Армани, Шанел и "модифицираното" Версачи, както и Найк (вероятно на името на известната спортна марка) .

Продължава да бъде хит модата да няма окончание за женски род в собствените, бащините и фамилните имена. Все повече родители използват модерните варианти на имена като Алекс и Никол. Често срещани са и многосъставните чужди имена като Кевин Ноа, Ерик Томазо, София-Мари, Инеса Грейс, Евелин-Анемоне, Нора Лия, Амира Лана, Киара Ели Лора и др.