Financial Times за банковата криза в България и КТБ

Изданието описва пълната картина на събитията в страната от последните седмици

Една от най-големите банки в България е в производство по несъстоятелност, след като БНБ обяви, че пазената документация по отпуснатите кредити от банката е изчезнала, съобщава Financial Times. В същото време сакове с пари в брой на стойност милиони левове са били изнесени от КТБ.


В петък управителят на БНБ Иван Искров заяви, че лицензът на КТБ е отнет, а парите на вложителите ще бъдат трансферирани в Креди Агрикол Банк, като КТБ ще бъде национализирана.


„Резултатите от одита са, меко казано, несъвместими със закона и с добрата банкова практика“, каза г-н Искров във връзка с проверката на КТБ. „Значителна част от кредитните досиета липсват или изглежда са унищожени в дните преди проверката от служителите на БНБ.“
КТБ преживя един неочакван колапс, който е с нездравословна връзка с българското бизнес общество и политиците. Това навреди на кредитното доверие в правителството на най-бедната страна в Европейският съюз, като подкопа отношенията й с Брюксел.


КТБ е четвъртата по големина банка в България. Тя бе взета под контрола на БНБ през миналия месец. Последва масово изтегляне на депозити заради медиен скандал между мажоритарния акционер на банката Цветан Василев и най-големия кредитополучател Делян Пеевски, който е противоречива политическа личност в страната.


Вторият удар, този път срещу Първа инвестиционна банка, която е контролирана от двама български бизнесмени, бе овладян. БНБ получи разрешение от Брюксел да вземе заем в размер на повече от 1 млрд. евро.


Банковата криза изтегли напред във времето оставката на кабинета „Орешаркси“, воден от коалиционно правителство на социалистите. Бе обявена дата за предсрочни парламентарни избори – 5 октомври.


Г-н Искров каза, че одитът разкрива 3,5 млрд. лева недокументирано отпускане на кредити от Корпоративна търговска банка, което е 2/3 от предвидените пари за отпускане на заеми. „Значителна част от портфолиото разкрива близките отношения между кредитополучателите и мажоритарния собственик на банката Цветан Василев“, добави той.


Прокуратурата в София заяви, че се провежда разследване по изнасянето с чували на 205 милиона лева в брой от КТБ в деня преди да бъде поставена под надзора на БНБ.


Изпълнителният директор на банката Орлин Русев е бил арестуван по подозрение за съучастие. Арестът е направен в петък в Черноморски курорт. Орлин Русев не може да бъде намерен за коментар.


„Разследването доказва, че Русев лично е наредил тези пари да бъдат изнесени от банката и да бъдат връчени на трети лица“, съобщиха в изявление от прокуратурата.
Цветан Василев категорично отрече обвиненията към него, като заяви, че се е връщал от Виена в София за да защити действията си в КТБ.

 

В отворено писмо до БНБ, публикувано в петък, г-н Василев твърди, че одиторите са „изфабрикували твърденията за огромна загуба на пари от банката“ и обвини служителите на БНБ, че „обслужат интересите или на кредитополучателите, които искат избегнат изплащането на кредитите си, или на тези, които са искали да купуват активи от банката на евтина цена“.


Български банкери и анализатори казаха, че колапсът в КТБ е малко вероятно да бъде заплаха за банковия сектор на страната, 2/3 от който е контролиран от италиянски, австрийски и гръцки банки. „Това е еднократно събитие и то няма да доведе до системен риск, тъй като депозитите на гражданите са защитени от правителството“, казва виден български банкер, който пожелал анонимност.

„Поетата гаранционна схема за вложителите на КТБ можеше да струва на правителството 2 млрд. лева“, заяви Петър Чобанов, финансов министър в правителството на Пламен Орешарски, пред парламента в петък вечерта.