Приемат безпрецедентен закон заради КТБ

Очаква се в понеделник Искров да представи проекта на БНБ за специален закон по случая с “Корпоративна търговска банка“

Топката около кризата с “Корпоративна търговска банка“ вече е в полето на политиците. Те трябва да решат въпроса кардинално - кой да поеме евентуалните загуби от лошата кредитна политика и злоупотребата със средства от страна на мажоритарния собственик Цветан Василев - държавата или вложителите.

В понеделник Иван Искров ще представи проекта на БНБ за специален закон по случая. Ако политиците се съберат и приемат, независимо дали с някакви промени или не този закон, операцията по прехвърляне на депозитите от КТБ в “Креди Агрикол“ ще стане възможна. Този вариант означава, че се прави нещо специално и само за трезора на Цветан Василев, прецедент при приемането на закони у нас и не само у нас.

Обикновено задължителни текстове се приемат за всички субекти в определен сегмент на икономиката. В момента не е ясно какво ще решат политиците по казуса.

Експерти твърдят, че ако специалният закон стане факт, загубите на трезора няма да станат обществено достояние, защото ще се загубят между обявените бомбастично от повечето медии цифри - 3.5 милиарда лева и реалното положение на финансите на КТБ.