Всяка пета жена у нас - жертва на домашен тормоз

"Каквото става вкъщи, да е зад вратата, отвън трябва да се усмихваш, все едно нищо няма"

Ужасяваща статистика разкриха специалисти по един от най-наболелите проблеми на съвременното общество - домашното насилие. Всяка трета жена в Европа и всяка пета в България е жертва на тормоз у дома - физически или психически, предаде Нова ТВ.

Статистиката обаче заплашва да е още по-страшна, тъй като според експерти жените у нас се страхуват да сигнализират за насилието спрямо тях; страхуват се да говорят за него и да потърсят помощ. До голяма степен причината е наложения патриархален модел на семейните взаимоотношения, който открай време изисква: "Каквото става вкъщи, да е зад вратата, отвън трябва да се усмихваш, все едно нищо няма".

Каузата "Говори открито за домашното насилие" обединява усилията на няколко известни личности в подкрепа на жертвите на насилие. В рамките на кампанията в специален фонд се събират средства, които отиват в помощ за тях. Тази година един от дарителските пътища е закупуването на изработени за случая обеци.

Психолози разговарят с пострадалите. Има места, където те биха могли да потърсят помощ - ако се решат на това: в полицията и през социалните служби могат да потърсят информация къде в града има консултативен център на кампанията.

До момента тя е помогнала на над 1000 жени.