Линията при гара Калояновец е разчистена

Военни от Втора механизирана бригада в Стара Загора изнесоха обърнатите вагони с танков влекач

Движението при железопътна гара Калояновец е възстановено с електрическа тяга – железопътен път номер 1 е готов за движение и могат да се движат влаковете. Това каза Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ.

 Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада в Стара Загора са извършили аварийно-възстановителните дейности след отправено искане от министъра на транспорта Данаил Папазов. Група от 9 военнослужещи с танков влекач и 5 броя специализирана техника е отстранила локомотива и вагоните от релсите. Командир на модулното формирование е полк. Димитър Нинов, заместник-командир по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора.

 „В момента се работи по път номер 2, около него да се вдигат вагоните и да се преместят”, допълни Ламбрев.  По думите му, перилата на моста при гара „Калояновец” не могат да се възстановят толкова бързо – тепърва ще се прави обществена поръчка. На път номер 2 ще се прави ремонт – трябва да се сменят стрелки и около 150 – 200 метра железен път. „Нашите екипи ще работят единствено и само по почистване на път номер 2, тъй като той на практика е невъзстановим. Трябва да дойде външна организация с необходимата техника, защото това са стрелки на бетонови траверси, които са много тежки и хората сами по себе си не могат да направят нищо без механизация. Затова казвам, че ще направим обществена поръчка и ще има външна фирма, която ще изпълни това”, обясни Ламбрев.