Римски стадион под Лъвов мост няма

Стотиците ценни отломки от римския мост са извадени и складирани на площадка на обекта

Няма никакъв римски стадион под Лъвов мост в столицата. А твърденията, че подобна археологическа находка се унищожава при строителни дейности, е клеветническо и откровена фантазия. Това заяви пред “Труд” зам.-кметът на София Тодор Чобанов, който е и доктор по археология.
Преди седмица от инициатива “Граждани за устойчиво развитие” призоваха ДАНС да провери реконструкцията на Лъвов мост, която е в ход от няколко месеца. Според един от членовете на организацията - арх. Димитър Димитров, под метростанцията на моста лежат останки на античен стадион от времето на император Константин. За това имало и свидетелски показания на археолози.
“Обектът е проверяван от ДНСК и три пъти от Министерството на културата, за което има протоколи. Останалото са изказвания на хора, които нищо не разбират от археология”, обясни д-р Чобанов. Има и становище и на Националния археологически институт, че проучването се осъществява по всички правила. Изследванията на експертите сочат, че освен откритите досега останки от римски мост на мястото няма други исторически ценности. Според Чобанов подобни кампании срещу инвестиционни проекти само пречат на работата на археолозите. Вместо да обработват находките, те били подложени на натиск и трябвало да пишат обяснения пред различни инстанции. Зад археолозите и специалистите от Музея на София заставала цялата гилдия.
А работата на експертите на терен никак не е лесна. Археолози и строители са рамо до рамо. Багеристите копаят, но какво виждат те, казват археолозите. Контролът е денонощен, а често на историците се налага да влизат и в 10-метрови ями. Изкопните работи на обекта вече са приключили и археолозите само дообработват откритите досега находки. Работници са положили частите от тунела, който ще “потопи” бул. “Сливница” под бул. “Мария Луиза”. Поставя се хидроизолация по него. След като тунелът бъде изграден, движението по него и по локалните платна на бул. “Сливница” ще тръгне. Строителите ще се преместят от другата страна на реката, където ще започнат работа по втори тунел, отново под зоркия поглед на археолози. Срокът за приключване на обекта е ноември т.г.
Стотиците ценни отломки от римския мост са извадени и складирани на площадка на обекта, видя “Труд”. Дребните елементи - римски, турски и царски монети, части от керамика и др., са съхранени в Музея на София. Според проучването римският мост е от времето на наследниците на Константин - IV век. Вероятно съоръжението е разрушено през V в. при набези на варвари.
От речното съоръжение досега е открита една от стъпките му. Тя, макар и разрушена, тежи около 35 тона. Специалистите смятат, че при изграждане на втория тунел ще излязат и други части от моста. Те ще бъдат изложени в пешеходната зона на сегашния Лъвов мост, за което се готви проект. Археолозите са горди, че сред руините са открили и уникален римски печат от времето на управлението на синовете на император Теодосий - Аркадий и Хонорий, и с техни изображения. Намерена е и каменна плоча с дарителски надпис от II век. Тя е изписана на гръцки и латински, а в текста са имената на двама келти. По това време най-близкото келтско селище било до Ниш. Открити са и амулети с изображение на брадвички, които се свързват с римската армия. Според историците мостът е играел роля на митница и там са се обмитявали стоките, което само доказва значимостта на града в римската империя.
Археолозите са категорични, че пътят през моста е бил просто вход за града и не е водел до някакъв стадион, съобщава вестник "Труд".